Fins a 20 llars i 4 empreses resultaran beneficiades per l’autoconsum compartit que l’Institut Balear de l’Energia (IBE) posarà en marxa al Teatre Principal de Palma gràcies a la col·laboració amb el Consell de Mallorca, perquè s’abaratirà la seva factura de la llum. La instal·lació, que estarà situada a les teulades del Teatre, sumarà 32 kW de potència, dels quals 11 kW aniran destinats al consum del Teatre Principal. A més, aquesta instal·lació compartirà dos terços de la seva potència per subministrar energia fins a 20 llars (13 kW) i 4 PIMES (8 kW), donant absoluta preferència a les que acreditin vulnerabilitat mitjançant una renda RESOGA o l’IMV. Aquesta instal·lació, a més, suposarà deixar d’emetre un total de 24,5 tones de CO2 a l’any.
El projecte ha estat presentat aquest dimecres pel vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; la vicepresidenta y consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets; el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, i Josep Ramon Cerdà, director del Teatre Principal.
En paraules del vicepresident Yllanes, la posada en marxa d’aquest projecte «suposa fer una passa més en el procés de descarbonització de les Illes però també en el repte que tenim de democratitzar l’energia. Concretament, aquesta instal·lació situada al Teatre Principal de Palma és l’exemple d’allò que volem aconseguir col·laborant entre institucions, unes institucions que hem de fer tot el possible per aconseguir abaixar la factura de la llum de la ciutadania i més en un context de crisi energètica. Cada vegada que posam en marxa un autoconsum compartit estam generant energia de forma neta, contribuïm a la reducció d’emissions de les Illes i facilitam l’accés a l’energia de la ciutadania. Hem de seguir en aquest camí i arribar a més gent».
Per la seva banda, Bel Busquets ha dit que «el Teatre Principal de Palma és un espai generador de cultura que irradia a tota la ciutat i a tota l’illa de Mallorca. A partir d’ara també serà un generador d’energia elèctrica, neta, neutra i que no genera residus. A més, serà destinada a famílies vulnerables de la mateixa barriada. D’aquesta manera, el Teatre Principal s’insereix encara més en el seu entorn més proper perquè ningú pateixi la pobresa energètica. Una de les desigualtats que més cal combatre des de les nostres institucions d’autogovern».
Així mateix, Ferran Rosa ha indicat que «seguim demostrant que la prioritat del nostre Govern és cobrir teulades i democratitzar l’energia. Per això serveix una empresa pública d’energia i hem de seguir fomentant la col·laboració interinstitucional per a seguir cobrint teulades públiques i oferir energia neta a preu de cost a la ciutadania».
La inversió de l’IBE en el projecte del Teatre Principal és de 50.000 euros, que permetran l’estalvi net de 275 euros anuals en la factura elèctrica de cadascun dels consumidors que finalment estiguin associats. Així, particulars i empreses de l’entorn podran consumir energia directament de la instal·lació pagant una petita quota anual segons la potència que se sol·liciti, a raó de 100 euros per cada kW. En el cas dels particulars podran sol·licitar una participació de 0,5 kW o d’1 kW, i en el cas d’empreses d’1 kW.
El projecte d’execució es licitarà en uns quants dies i serà realitat en molt poc temps; a l’entrada de l’any la instal·lació ja estarà en funcionament. Per dur a terme el repartiment d’energia es farà una convocatòria pública entre els possibles beneficiaris.
Durant l’any 2021 l’IBE va invertir 750.000 euros en sis projectes d’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica, de dimensions mitjanes, amb una potència de 460 kW a totes les Illes Balears. Per a l’any 2022, l’IBE ha planificat més de 2.500 kW en un total de 41 projectes, dels quals 27 es troben a Mallorca (12 a Palma i 15 a la Part Forana), 10 a Menorca i 5 a Eivissa, que beneficiaran fins a 2600 habitatges i 270 empreses en total.