Un total de vint habitatges, quatre d’ells vulnerables, es beneficiaran dels autoconsums compartits que l’Institut Balear de l’Energia (IBE) posarà en marxa al municipi de Campanet, i veuran així abaratida la seva factura de la llum. A més, hi haurà tres particulars que romandran en llista d’espera.
El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat aquest dijous les instal·lacions situades a l’edifici de l’Ajuntament i ha explicat que «l’empresa pública d’energia del Govern segueix avançant i segueix impulsant la democratització de l’energia a les Illes. Seguim fent els primers passos en generació i comercialització d’energia produïda per una empresa pública de Balears operant en règim d’autoconsum. Aquest projecte és el segon que entrarà en funcionament després de l’ubicat a Santa Eugènia, que va ser el primer que una comunitat autònoma va posar en marxa a través de la seva empresa pública d’energia i que va permetre que el Govern produís i comercialitzàs per primera vegada energia pública verda».
Yllanes ha valorat després que finalitzàs el procés d’adhesió a aquests autoconsums compartits: «cada vegada que posam en marxa un autoconsum compartit estem generant energia de forma neta, contribuïm en la reducció d’emissions de les Illes i facilitam l’accés a la energia a la ciutadania. Hem de seguir en aquest camí i arribar a més gent, i més tenint en compte el context de crisi energètica que patim. Per això, seguirem insistint al Ministeri en ampliar el radi establert de 500 metres i poder així seguir democratitzant aquesta energia que produïm. Des del Govern, amb aquesta empresa pública d’energia, seguim reduint la factura de la llum dels ciutadans i ciutadanes de les Illes».
Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha apuntat que «Campanet se suma a la llarga llista de municipis que té un autoconsum compartit de l’IBE. En aquest context de crisi climàtica i energètica els projectes públics que beneficiïn la ciutadania que més ho necessita són essencials perquè la crisi no la paguin els de sempre. Per això seguirem impulsant aquests projectes, invertint cada any més recursos».
Així mateix, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha indicat que «hem rebut un total de 26 sol·licituds per a aquesta convocatòria i hem hagut de posar alguns demandants en llista d’espera, fet que demostra el gran interès que està suscitant aquest tipus d’instal·lacions que abaratiran la factura de la llum. L’IBE té la vocació de democratitzar l’energia i seguim fent passes per tal d’arribar el més lluny possible, sempre tenint en compte un caire social, beneficiant i prioritzant les llars més vulnerables».
La batlessa de Campanet, Rosa Maria Bestard, ha indicat que «20 veïnats es podran aprofitar d’aquesta instal·lació que hem fet conjuntament amb l’IBE. Nosaltres vam presentar el projecte i s’han desenvolupat les dues instal·lacions, és una bona notícia i els veïnats es podran beneficiar de forma directa. Donam a més la oportunitat a famílies que no tenen espai o capacitat d’instal·lar plaques i que puguin accedir a aquesta energia».
El projecte i les sol·licituds
L’IBE té pràcticament acabades les obres de les instal·lacions solars fotovoltaiques sobre el centre de dia i l’edifici de l’Ajuntament de Campanet, que preveu el seu aprofitament en règim d’autoconsum compartit entre tots els veïnats i veïnades que estiguin a menys de 500 metres.
Els projectes s’ubiquen sobre el Centre de Dia i l’edifici de l’Ajuntament i suposaran un total d’11,88 kW cadascun per sumar un total de 23,76 kW. D’aquesta potència, 6,76 kW abastiran les instal·lacions municipals i els 17 kW restants s’obriran a consums particulars. Cal destacar que el projecte sorgeix de la col·laboració entre l’IBE i l’Ajuntament de Campanet, que ha cedit la coberta dels dos espais, i que ja disposava dels projectes redactats.
La inversió de l’IBE en el projecte de Campanet s’eleva a 28.034,80 euros més IVA, que permetran un estalvi net de 275 euros anuals en la factura elèctrica de cadascun dels consumidors associats. Així, particulars i empreses de l’entorn podran consumir energia directament de la instal·lació pagant una petita quota anual segons la potència que se sol·liciti a raó de 100 euros per cada kW. En el cas dels particulars podran sol·licitar una participació de 0,5 kW o d’1 kW, i en el cas d’empreses 1 kW. Podeu consultar el llistat d’admesos en l’enllaç següent: https://cutt.ly/GZiQyWg.
A tots els usuaris seleccionats se’ls ha comunicat via correu electrònic. L’IBE preveu que a finals d’estiu estiguin finalitzades les instal·lacions i que durant la tardor ja es podran beneficiar de l’energia les llars seleccionades.
Aquest autoconsum de Campanet se suma als quatre que l’IBE posarà en marxa durant les properes setmanes arreu de les Illes Balears i que beneficiaran un total de 155 habitatges i 19 empreses de Consell i ses Salines (Mallorca), Ciutadella (Menorca) i Sant Antoni de Portmany (Eivissa). A més, es calcula que aquestes dues instal·lacions de Campanet reduiran les emissions de CO2 en 26.646,8 kg l’any.