Els autoconsums de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), nominats als Premis Europeus d’Energia Sostenible 2023 de la Comissió Europea

L’ens depenent de la Vicepresidència del Govern és un dels tres finalistes en la categoria d’Acció Energètica Local que reconeix les accions energètiques sostenibles que contribueixen a la transició energètica neta a nivell comunitari o local

Els projectes d’autoconsum compartit de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), ens depenent de la Vicepresidència del Govern i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, han estat nominats als Premis Europeus d’Energia Sostenible 2023 de la Comissió Europea.

L’IBE és un dels tres finalistes del premis en la categoria d’Acció Energètica Local. Els altres dos nominats són una comunitat enèrgica de Croàcia i un projecte d’estalvi energètic del sud de països baixos. Es pot votar qui serà el guanyador en el següent enllaç: https://interactive.eusew.eu/awards/local-energy-action/together-with-the-neighbours

Aquí hi ha el vídeo promocional de la candidatura: https://www.youtube.com/watch?v=ykpJYYz8UXQ&list=PLMKHMvnaraHNu24uwWH3iCiyoknbC8yJq&index=9

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha asseverat que «aquesta nominació és un reconeixement més de la bona tasca duta a terme pel Govern de les Illes Balears en el seu procés de democratitzar l’energia i pensar en els ciutadans. El desplegament d’aquesta empresa pública d’energia ajuda a abaixar la factura de la llum de les famílies i ho fa amb energia neta. Per tant, ens trobam davant una eina essencial per combatre els efectes del canvi climàtic i de fer passes per ser sobirans energèticament. Esperam que l’IBE guanyi aquest premi i continuï sent referent per impulsar una energia neta i barata».

El premi atorgat per la Comissió Europea reconeix les accions energètiques sostenibles implementades o impulsades per un grup de ciutadans o de consumidors, que contribueixen a la transició energètica neta a nivell comunitari o local. També inspira i motiva altres persones a fer passes similars per al desplegament arreu de la UE i que es tradueixin en beneficis econòmics i ambientals.

L’Institut Balear de l’Energia (IBE) va ser creat l’any 2019 en el marc de la Llei de canvi climàtic i transició energètica, i s’ha consolidat durant l’any 2022 com a empresa pública d’energia pionera a nivell de l’Estat. L’ens del Govern va permetre les Illes Balears ser la primera comunitat autònoma en tenir una empresa pública d’aquestes característiques.

La vocació de l’IBE no ha estat una altra que democratitzar l’energia, sempre prioritzant les llars vulnerables, i la seva posada en marxa ha permès la creació d’una xarxa d’autoconsums compartits arreu de les Illes que ha permès desenvolupar, fins ara, més de 50 projectes que veuran la llum durant el 2023. A més, ha impulsat el Pla d’Autoconsum de la CAIB, que ha ajudat a reduir la factura de la llum de la comunitat autònoma i la creació de comunitats energètiques, una altra eina col·lectiva i de col·laboració per tal de ser més sostenibles en la generació i ús de l’energia. L’IBE també ha impulsat durant el 2022, i segueix amb la tasca el 2023, la millora dels serveis dels punts de recàrrega públics i que es troben integrats dins la xarxa MELIB.

L’IBE ha augmentat considerablement el seu pressupost, i per al 2023 ha multiplicat per sis el pressupost, fins a arribar als 26,2 milions d’euros. Val dir que l’any 2022 el creixement del pressupost va ser d’un 363 % més que l’any anterior, fins arribar als 4 milions d’euros. Cal afegir que el 2020 el seu pressupost era de 800.000 euros.

L’ens dirigit pel vicepresident Juan Pedro Yllanes i el gerent de l’Institut, Ferran Rosa, adscrit a la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic liderada per Pep Malagrava, també ha servit com a model a seguir per a altres territoris de l’Estat espanyol i d’altres regions d’arreu del món. Catalunya, NavarraPaís Basc o Canàries han demanat informació del procediment de posada en marxa d’aquesta empresa pública d’energia, que també ha cridat l’atenció de Taiwan o d’illes del Carib com a eina eficaç en l’abaratiment de la factura de la llum i com a mètode de descarbonització.