Les oficines s’ubicaran a Palma, Inca, Manacor, Ciutadella, Eivissa i Formentera, a més d’una oficina itinerant per arribar a altres municipis
L’Institut Balear de l’Energia obrirà abans de juny un total de sis oficines de dinamització per a la transició energètica a les Illes Balears per tal d’assessorar, acompanyar i sensibilitzar particulars, empreses i administracions locals en aquesta matèria, i poder així impulsar una major implicació ciutadana en matèria de transició energètica i lluita contra el canvi climàtic.
Tres de les oficines s’ubicaran a Mallorca, a Palma, Inca i Manacor, una a Menorca, a Ciutadella, una a Eivissa a Eivissa ciutat i una altra a Formentera. Així mateix, hi haurà una oficina itinerant, per tal d’oferir els mateixos serveis des d’altres municipis.
Les oficines tenen per finalitat l’assessorament ciutadà en matèria d’energia, de manera que prestaran informació presencial i telemàtica en matèria d’eficiència energètica, energies renovables, mobilitat elèctrica, tramitacions i ajudes i desgravacions fiscals existents, entre d’altres. Des d’aquestes, a més, es pretén facilitar la sol·licitud de les diferents línies d’ajudes, tant a particulars com empreses. Així mateix, les oficines tenen per vocació d’impulsar un canvi social respecte de l’energia, per tal d’aconseguir la generalització de l’acció climàtica per mitjà de l’eficiència energètica i l’impuls de les energies renovables. Així, les oficines tenen previst organitzar tallers, xerrades i formacions arreu de les Illes Balears. Per últim, des d’aquestes oficines es preveu també donar assessorament i acompanyament a projectes municipals de transició energètica i lluita contra el canvi climàtic.
La creació de les sis oficines és un dels programes inclosos dins del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB), dotat amb 6,5 milions d’euros i procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Les oficines de dinamització
El Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB) preveu la creació d’una xarxa d’oficines de dinamització per a la transició energètica amb l’objectiu de dinamitzar tota la ciutadania i sectors empresarials per involucrar-los en aquest repte. Aquestes oficines també tindran un caràcter itinerant dins els seus espais geogràfics amb oficines mòbils per facilitar així arribar a tots els municipis.
Dins aquest Pla específic que tenen les Illes s’hi estableix un programa dotat amb 6,5 milions d’euros per finançar aquestes oficines fins al 2026. Segons estableix el PITEIB, aquestes oficines han d’elaborar materials i continguts digitals que contribueixin a sensibilitzar en matèria de transició energètica, a més de proporcionar informació general en relació amb qüestions energètiques com la factura elèctrica, els procediments per instal·lar autoconsum, la mobilitat elèctrica, exemples de bones pràctiques, etc. Aquests materials han d’estar adaptats a diferents tipologies de públic com els sectors empresarials, ciutadania en general, escoles, administracions públiques, etc.
A més, es prestarà servei presencial i telemàtic a la ciutadania i al teixit empresarial, i es farà un acompanyament d’ajuntaments en la identificació de projectes, impuls i presentació de subvencions. D’altra banda, impulsaran el desenvolupament d’una tasca proactiva en la sensibilització i informació a través de l’organització d’esdeveniments, l’elaboració de materials i la seva difusió.
Ubicació i gestió
Mallorca disposarà de tres oficines. Una d’elles situada a Palma, al Carrer Indústria. Una altra, a Manacor, al Carrer Escolà Pocoví, i finalment una altra a Inca, al Carrer Paraires.
L’oficina de Menorca estarà situada al Carrer Sud de Ciutadella, mentre que la d’Eivissa estarà al carrer Castella d’Eivissa i la de Formentera a Carrer Roca Plana.
El funcionament de les oficines es realitzarà mitjançant una encomana de gestió des de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) a TRAGSATEC. Amb l’obertura d’aquestes oficines es preveu incorporar 35 persones amb diferents formacions.