S’inicien les obres d’instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital de Manacor

Aquesta instal·lació generarà 770 kW de potència renovable, que produirà 1.029 MWh d’electricitat a l’any i reduirà l’emissió 790.601 kg de CO2 cada any

Aquest dimarts 16 d’agost s’han iniciat les obres d’instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital de Manacor, les quals generaran 770 kW de potència renovable que produiran 1.029 MWh d’electricitat a l’any i anualment reduiran les emissions en 790.601 kg de CO2. A més, aquesta instal·lació incorporarà cinc punts de càrrega doble per a vehicles elèctrics.

La instal·lació s’implantarà sobre els 5.436 m2 d’aparcament de l’hospital, en compliment de la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que estableix que s’han de cobrir amb plaques solars els aparcaments de més de 1.000 m2 per a l’any 2025.

El temps previst d’execució de les obres és de quinze setmanes. Així, es preveu que el projecte pugui entrar en funcionament a finals d’aquest mateix any. Cal apuntar que l’IBE romandrà com a titular de la instal·lació i facturarà a preu de cost l’electricitat a l’IBSalut, cosa que permetrà estalviar en la factura a l’hospital, tota vegada que l’IBE podrà reinvertir el retorn en noves instal·lacions.

El projecte havia sortit a licitació per un pressupost d’1.231.784,77 euros més IVA i l’Institut Balear de l’Energia (IBE) el va adjudicar per un import de 997.203,72 euros a Ferrovial Construcción, SA. Cal assenyalar que aquesta empresa ha obtingut la major puntuació en les ofertes econòmiques, socials i tècniques, per davant dels deu licitadors que s’hi han presentat.

El vicepresident i president de l’IBE, Juan Pedro Yllanes, ha asseverat que la posada en marxa d’aquestes plaques, «permetran seguir impulsant les renovables a les Illes i ens ajudaran a abaixar la factura de la llum d’un dels grans consumidors de l’Administració Pública. En un temps on l’energia està a l’ordre del dia i l’eficiència i l’estalvi són essencials, des del Govern volem posar en valor aquests tipus d’instal·lacions, que no fan més que reafirmar el valor que tenen per tal de poder aconseguir la sobirania energètica de les Illes»

L’Hospital de Manacor serà el segon hospital de les Illes que veurà el seu aparcament completament cobert de plaques solars, després de l’Hospital Mateu Orfila de Maó, cosa que contribuirà a reduir la factura elèctrica de l’Hospital i reduir-ne les emissions. D’altra banda, la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic preveu realitzar accions similars en els hospitals d’Inca i Son Llàtzer. Aquest projecte es durà a terme gràcies a la col·laboració entre la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, i la Conselleria de Salut i Consum.