L’IBE llança la contractació d’un projecte agrovoltaic que combina usos energètics i agrícoles en una finca rústica a Santa Eugènia

Es tracta d’una planta pilot de 2 MWp amb emmagatzematge que pretén transformar el model de parcs fotovoltaics a les Illes Balears

L’Institut Balear de l’Energia (IBE) ha llançat la contractació d’un projecte agrovoltaic que combina usos energètics i agrícoles en una finca rústica a Santa Eugènia propietat de l’Institut. Aquest és un projecte pilot amb el qual l’IBE pretén exemplaritzar nous models de parcs solars fotovoltaics que permetin avançar cap a la sobirania alimentària i energètica a la vegada.

L’execució del projecte ha obtingut finançament de l’impost de turisme sostenible (ITS) precisament pel seu caràcter tractor de la transformació del sector. El procés de licitació romandrà obert fins al 19 de gener de 2023 a través de l’enllaç següent: 

La instal·lació sumarà 2 MWp de potència i emmagatzematge i una capacitat d’abocament a xarxa d’1,3 MW i estarà ubicada en uns terrenys de l’ens dependent de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria democràtica, en el paratge conegut com ses Querinyoles, als afores del nucli de població de Santa Eugènia. La instal·lació produirà l’energia equivalent al consum de 500 famílies.

En paraules del vicepresident  i conseller Juan Pedro Yllanes, «amb aquesta petita instal·lació ajudam en 3 vectors, com són: l’aposta pel medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic; la sobirania alimentària, creant models compatibles entre la producció d’aliments i la generació d’energies renovables, i el vector econòmic, creant llocs de feina que potencien la diversificació econòmica de les Illes. En un context d’emergència climàtica i energètica, on també està en risc el sector agrícola per les altes temperatures, des del Govern potenciam mesures que impulsen deixar d’emetre emissions; generar energia neta i pública, i crear llocs de feina».

Per part seva, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «la generació renovable no és incompatible amb usos agraris i aquest projecte ho demostrarà. Des de l’Administració pública hem de ser exemplars i promoure la integració d’usos del sòl, alhora que ampliam l’energia pública que podem comercialitzar per a la ciutadania que més ho necessita».

El projecte

El projecte que es contracta haurà de combinar els usos agrícoles i energètics, amb una superfície mínima d’explotació agrícola de 5000 m2 i una superfície màxima de generació renovable de 2 hectàrees.

El contracte llançat inclou la redacció dels projectes agronòmic i energètic, així com la direcció facultativa de les obres per un import de 66.500 euros. El termini per a la redacció del projecte és de vuit setmanes, moment a partir del qual s’espera poder licitar l’execució de les obres de la instal·lació. Un cop en marxa, s’espera produir prop de 2.400 MW h/any d’electricitat lliure d’emissions, amb un retorn anual esperat que ronda els 100.000 euros.